ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (1)

Εξώασκος

εξώασκος 1  O εξώασκος είναι μία κρυπτογαμική ασθένεια, γνωστή και ως «καρούλιασμα των φύλλων», λόγω της χαρακτηριστικής παραμόρφωσης που υφίσταται το φύλλωμα των προσβεβλημένων δέντρων.
Αποτέλεσμα της προσβολής είναι το δένδρο να χάσει το πρώτο φύλλωμα με δυνάμεις που αποθηκευόταν από την προηγούμενη χρονιά, να εξασθενήσει το δέντρο μέχρι να βγάλει το δεύτερο υγειές φύλλωμα. Έχουμε οψιμότερη αλλά και μικρότερη  παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα.
Τα δένδρα  γίνονται ευαίσθητα σε προσβολές όπως οι αφίδες και γι αυτό το λόγο χρειάζονται περισσότεροι ψεκασμοί για την πτώση και ενίσχυση του φυλλώματος.
Συνθήκες ανάπτυξης:Ο μύκητας προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αρχές της άνοιξης, σε φυτείες με ψυχρά και υγρά κλίματα. Το μέγεθος της ζημιάς διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και από ποικιλία σε ποικιλία.  Το στάδιο της ευαισθησίας είναι από το φούσκωμα των ματιών μέχρι την πράσινη κορυφή.  Για τη μόλυνση απαιτείται θερμοκρασία 3-15 °C συνοδευόμενη από βροχή, ομίχλη και δροσιά, για πάνω από 24 ώρες.

Συμπτώματα:
Στη ροδακινιά – νεκταρινιά ο εξώασκος αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια για τη χώρα μας. Προσβάλλονται τα πράσινα μέρη του δέντρου, κυρίως τα φύλλα, αλλά και οι τρυφεροί βλαστοί, οι νεαροί  καρποί και τα άνθη.
Στα φύλλα: τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, μόλις εκπτυχθούν από τους οφθαλμούς. Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν ανώμαλη πάχυνση, κατσαρώνουν, παραμορφώνονται, παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό κίτρινο ή κόκκινο χρώμα(foto 1).
foto1
                                                                                                                      foto 1
Οι διογκωμένες περιοχές έχουν γκρίζα-αλευρώδη ή βελούδινη όψη, λόγω των καρποφοριών του παθογόνου. Προς το τέλος της άνοιξης (τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου )γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν
Οι καρποί: παρουσιάζουν κιτρινοπράσινες ή κόκκινες διογκώσεις. Εάν προσβληθούν μικροί πέφτουν πρόωρα, ενώ στους μεγαλύτερους τα μολυσμένα σημεία παίρνουν χρώμα καστανό και σαπίζουν(foto2,4). 
εξώασκος 1
                                                                                                             foto 2                              
Οι βλαστοί: διογκώνονται, παραμορφώνονται, συστρέφονται και εμφανίζουν χλώρωση ή ερυθρωπό μεταχρωματισμό(foto 3).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
                                                                                                                            foto 3
Τα άνθη:παραμορφώνονται  και πέφτουν(foto 4).
εξώασκος 2
foto 4
Καθοριστικοί είναι ο ψεκασμοί με Ziram + Προσκολλητικό στα παρακάτω στάδια:
  1. Έναρξη της βλάστησης. (συνήθως 5-15 Φεβρουαρίου)
  2. Ροζ στάδιο.
  3. Πτώση των πετάλων
Κατηγορία και τρόπος δράσης:ToZiram είναι προστατευτικό μυκητοκτόνο με προληπτική εφαρμογή στα Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά) για τον εξώασκο, το κορύνεο και την φαιά σήψη. Το Ziram παρεμποδίζει την βλάστηση των σπορίων και σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάπτυξη του μυκηλίου εμφανίζοντας προληπτική δράση.


γραφημα-εξώασκος 
Γράφημα 1.

Στρατηγική χημικής αντιμετώπισης:Απαραίτητη η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στην μέγιστη προβλεπόμενη δόση, την εποχή της πτώσης των φύλλων και στο τέλος του χειμώνα. Ο μύκητας διαχειμάζει με τη μορφή σπορίων (βλαστοσπόρια) πάνω στα προσβεβλημένα δέντρα (οφθαλμούς, πτυχώσεις του φλοιού) ή φύλλα και αποτελούν τα μολύσματα της επόμενης άνοιξης.
Εμπορικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, με δραστική ουσία Ziram76W.G και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι τα παρακάτω.  

α/α
ΔΡ. ΟΥΣΙΑ
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
ΔΟΣΗ
PHI
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
1.
Ziram 76W.G
Zirafin  76 W.G
250-300gr/100lt(Ροδακινιά)
Τέλος άνθησης (πτώση πετάλων)
3/Βλαστική περίοδο
2.
——
ZiramGranuflo 76 W.G
——
——
——
3.
——
Diziram 76W.G
——
——
——
4.
——
Zypern 76 W.G
——
——
——
5.
——
Scabial 76 W.G
——
——
——
                                                             Γράφημα 2.

Το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών ο ασκομύκητας πολλαπλασιάζεται σαπροφυτικά και δημιουργεί σπόρια για την άνοιξη. Για αυτό απαραίτητη είναι μία εφαρμογή τον Σεπτέμβριο με Ziram 76W.GCaptan80W.G,Thiram 80W.GDithianon70W.G.

Σε περίπτωση προσβολών απαραίτητη η εφαρμογή με Captan ή Dithianon και ενίσχυση της βλάστησης με διαφυλλικά σκευάσματα και λιπάσματα.


Καλλιεργητική αντιμετώπιση:Συμπληρωματικά συστήνονται ορισμένα καλλιεργητικά μέτρα, όπως αφαίρεση και η καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων, ενίσχυση των δέντρων με εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης και περιοδικών αρδεύσεων.

Υ.Σ:Πάντοτε πριν από κάθε εφαρμογή να ενημερωνόσαστε από τους τοπικούς γεωπόνους και την  ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα σκευάσματα που χρησιμοποιείται σχετικά  με την έγκρισης, φάσμα καλλιεργειών, PHIκλπ. του σκευάσματος.

Προσοχή!!
Στον χρόνο τελευταίας εφαρμογής πριν τη συγκομιδή (PHI).
 πηγη: http://pellablog.com/agrotika/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο